Para qué sirve internet

PER A QUÈ SERVEIX INTERNET?

S'ha qualificat Internet com a l'invent més influent des que es va inventar la impremta. Aquest invent serveix bàsicament per fer tres coses:

– compartir informació
– intercanviar idees i opinions
– comunicar-nos amb la resta

Per a què volem informació? Per a què desitgem compartir-la?

– Per saber què passa al món
– Per aprendre sobre temes concrets, per interès personal, laboral o educatiu
– Per donar a conèixer el nostre treball, les nostres idees o el coneixement que tenim sobre temes determinats.


QUINS SÓN ELS PRINCIPALS BENEFICIS D'INTERNET?

1) Permet la disponibilitat de la informació
– Internet facilita la creació, edició i distribució de continguts.
– Es pot accedir i enviar una gran quantitat d'informació.
– Internet és com una gran revista en què hi ha informació sobre qualsevol tema. Aquesta abundància és bona, perquè ens permet accedir a un ampli ventall de material sense haver d'anar d'un lloc a un altre per trobar-lo.

2) Internet engloba tot el món
Internet és una gran xarxa que permet que sàpiguem què passa al món sense fronteres geogràfiques. I ofereix la possibilitat d'intercanviar coneixements de tot tipus amb gent d'arreu.

3) Té un cost baix
L'accés a la xarxa des de casa és cada vegada més factible per a totes les famílies. I fora de la llar hi ha una multitud de llocs públics on connectar-se és gratuït, com per exemple les biblioteques.

QUÈ PODEM FER AMB INTERNET?

– Trobar preguntes a les nostres respostes.
– Publicar informació en els nostres llocs web.
– Enviar i rebre missatges a través del correu electrònic.
– Adherir-nos a algun fòrum i compartir informació i opinions.
– Parlar directament i en temps real amb altres persones a través de xats.
– Obtenir adreces que són interessants, divertides, etc.
– Jugar a jocs, anar a comprar… i molt més.

PER QUÈ INTERNET ÉS TAN INTERESSANT PER A NOSALTRES?

– Hi ha molta informació d'arreu, disponible des de casa (o des d'alguna biblioteca pública o cibercafè proper a casa nostra), a un cost baix.

– Internet és com una ciutat en què hi ha lloc per a tot tipus de coses imaginables: oci, cultura, feina, educació, informació, política, humor, etc.

– La xarxa ens permet intercanviar i compartir idees i missatges amb qualsevol part del món, de manera fàil.

– Internet ens ajuda en la feina, l'estudi… d'una millor manera, i ens pot facilitar la vida en general.

COM BENEFICIA ELS PRINCIPALS ASPECTES DE LA NOSTRA VIDA?

Els beneficis d'Internet afecten els diferents aspectes de la nostra vida, com per exemple:

– Educació
– Lleure
– Activitat econòmica
– Vida social
– Cultura

Educació

El poder d'Internet és crear grans oportunitats per a l'educació, no només com a eina educativa i d'aprenentatge, sinó també com a vehicle per facilitar la comunicació a través del món educatiu sencer. Per exemple, ens permet realitzar un curs a distància, en línia, en alguna universitat o escola virtual.

Internet pot ajudar els infants a:

– Trobar recursos educatius, incloses les notícies i actualitat informativa, obtenir documents i fotos importants, i investigar sobre temes molt variats, des de les condicions climàtiques fins a les estadístiques de població.
– Aconseguir ajuda per fer els deures de l'escola, ja sigui mitjançant les enciclopèdies en línia i altres obres de referència, o bé contactant amb els experts.
– Augmentar les habilitats de lectura en accedir a continguts interessants, que poden suggerir la lectura addicional.
– Aprendre a utilitzar millor les noves tecnologies i millorar les habilitats informatives, per saber trobar i usar informació desitjada, resoldre problemes, comunicar-se amb la resta i, en definitiva, adquirir aquelles habilitats que cada vegada són més sol·licitades en el mercat laboral.


Lleure

– Internet ens ofereix un ampli ventall d'oportunitats d'oci, com ara l'humor, desenvolupar les nostres aficions, jugar a un nombre infinit de jocs d'ordinador amb altres usuaris o sols, etc.
– També ens ofereix informació per dur a terme les nostres activitats d'oci preferides (cinema, llibres, música, viatges…).

Activitat econòmica

– Internet permet promoure el desenvolupament econòmic tenint en compte les preocupacions socials.

– Directament, Internet està fomentant una nova economia d'Internet, pel fet que apareixen noves professions i noves empreses a l'entorn d'aquest invent (infraestructura i programes informàtics per a Internet, proveïdor de serveis d'Internet, difusió de contingut relacionat amb negocis i béns de consum, serveis en línia com per exemple serveis financers, etc.).

– Indirectament, Internet està transformant els diferents sectors econòmics de manera radical (per exemple els serveis de viatge i turisme, les assegurances, la venda directa, l'edició electrònica), creant nous mercats, reduint costos i millorant el servei al client. Internet està especialment creant noves oportunitats per a les petites i mitjanes empreses (PIME), ja que amb la World Wide Web (www, és a dir, la xarxa d'abast mundial) les pime tenen una gran oportunitat de poder accedir als mercats internacionals.

– Així, de manera pràctica, gràcies a Internet podem fer de forma més còmoda activitats tan diverses como ara fer transaccions (accions, subhastes…), reservar bitllets d'avió, realitzar gestions bancàries, comprar en línia, etc.


Vida social

– Internet permet a les persones i a les associacions donar a conèixer les seves activitats a tot el món a un cost realment baix.

– La xarxa desenvolupa noves maneres per socialitzar-nos i comunicar-nos amb la resta. Com a eina de comunicació destaca la possibilitat d'enviar-nos missatges a través del correu electrònic amb la família i els amics de totes les parts del món. A més, estan els xats, on podem fer nous amics que comparteixen les mateixes inquietuds que nosaltres.

– Internet permet a les Administracions públiques apropar-se a la ciutadania.

– La xarxa dóna poder a la ciutadania i els ofereix una gran oportunitat per millorar-ne la participació en l'agenda pública.


Cultura

– Internet crea noves formes de desenvolupar cultura.

– Internet ajuda en gran mesura a crear i difondre contingut multimèdia digital, promovent 
– la diversitat lingüística
– la difusió de les diferents cultures que existeixen al món

– També es pot utilitzar Internet per visitar un museu o mirar un vídeo i escoltar programes de ràdio produïts per grans productores, per empreses, organitzacions o fins i tot per individus.

– Gràcies a Internet és possible enllaçar biblioteques, escoles i universitat entre si, i fomentar una nova "alfabetització electrònica".

ENS BENEFICIEM D'INTERNET DE LA MATEIXA MANERA?

Tota la família usa Internet per motius diferents: per als adults Internet és un mitjà que els permet trobar informació, mentre que per als infants és més aviat un entorn d'oci: es connecten per passar-s'ho bé, per anar a "algun lloc" i involucrar-se en activitats diverses, com per exemple jocs o els seus llocs web preferits (música, esports, etc.).

QUINS SÓN ELS BENEFICIS DE LA XARXA SEGONS EL SERVEI TECNOLÒGIC?

– web
– correu electrònic

Beneficis de les webs

– Permeten accedir a recursos educatius i culturals (text, so, imatges i vídeo) que d'altra manera estarien fora de l'abast de moltes persones.

– Obtenir informació actualitzada.

– Millorar la capacitat de comprendre i avaluar la informació.

– Estar informat i poder accedir als llocs web de les institucions i de les escoles.

– Jugar a jocs divertits i educatius.

– Adquirir habilitats educatives útils per al futur laboral.

Beneficis del correu electrònic

– Les diferències horàries, el retard del correu postal tradicional i les factures de telèfon fan que la comunicació a nivell internacional sigui difícil. Això no passa amb el correu electrònic.

– És molt còmode: no calen segells, ni sobres, ni adreces llevat d'una simple adreça de correu electrònic (que  es pot desar en l'agenda de l'ordinador).

– Es poden enviar fotos, missatges d'àudio, i reenviar documents i altres coses que s'hagin trobat en línia.

– Es pot enviar un mateix missatge a molta gent alhora només afegint-los a la llista de correu.

– Facilita molt el transport de documents electrònics. Si els vostres fills s'obliden els deures a casa, desats a l'ordinador, es poden enviar des de casa a l'escola.

CONCLUSIONS

Internet és un invent molt positiu i també molt important. No podem privar els infants d'això; cal una actitud positiva. Hem d'assegurar als nostres fills la porta vers el futur, i Internet és el mitjà del futur.

Els infants obtenen molts beneficis d'Internet. Les noves tecnologies estan emplenant la nostra vida diària cada vegada més, i s'estan convertint en essencials per al futuro  -tambié laboral- del infants d'avui dia.

La majoria de gent que es connecta a Internet té experiències positives. Però, com en qualsevol situació -viatjar, cuinar o anar a l'escola- hi ha alguns riscs. El món d'Internet, com la resta de la societat, està fet per un ventall molt ampli de persones. Internet és un reflex de la societat. Tot el que hi ha a la societat, també es troba a Internet. Per tant, a Internet, com a la societat, hi ha coses bones, però també dolentes; hi ha gent que actua de bona fe, però hi ha altra que actua de mala fe, amb la voluntat, per exemple, d'insultar, ofendre, fer mal, explotar… Per això cal tenir en compte tots els riscs existents als quals s'exposen els menors quan naveguen. Per obtenir informació sobre els riscs d'Internet, esteu atents a la sessió del pròxim dia.

 

Para qué sirve internet
Vota esta noticia

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *